Fråga hudterapeuten

Du är välkommen med dina frågor, som gäller din hud, till vår hudexpert, Marie Berg. Hon har mer än 30 års erfarenhet av hudvård och hudvårdsprodukter.

Kanske har du svårt att hitta vilken produkt som passar dig och din hy bäst eller kanske du undrar vad huden består av? Ställ din fråga via formuläret, svaret kommer publiceras här på dermalog.se.

Ställ din fråga till marie

FRÅGOR & SVAR

Hej Marie! Jag är en kvinna som börjar komma upp i övre medelåldern. Och jag undrar, varför får man rynkor?

Kristina, 24 april

Hej Kristina, tack för din fråga. En stor anledning är att kroppens förmåga att bibehålla fukt minskar med åren. Det är också en naturlig del av vår åldersprocess. Genetik och våra arvsanlag spelar roll hur vi åldras.

Även överdriven solning, rökning, dålig kost och stress kan påverka kroppens åldrande. Dricker du tillräckligt med vatten så hjälper det till så att slaggprodukter rensas ut. En harmonisk livsstil med motion och bra med sömn ser till att kroppen är i balans.

Det bästa sättet att hålla rynkorna borta är att arbeta förbyggande genom att hålla huden mjuk och elastisk. När det gäller den delen kan Dermalogs produkter vara en bra hjälp.

/Marie

Hej! Jag tränar 5-7 pass i veckan, allt från löpning till gym. Min hud känns väldigt torr av allt duschande, finns det något jag kan göra för att förhindra torr hud?

Stefan, 19 april

Hej Stefan, tack för din fråga. Det finns en hel del att tänka på och som kan förhindra torr hud. Om du duschar ofta bör du använda en dusch- och badolja som återfuktar huden samtidigt som de rengör. Vanligt tvål och rengöringsmedel löser nämligen upp hudens naturliga fettlager. Undvik också att duscha eller bada för länge i hett vatten. Använd en bra fuktighetskräm minst 1 gång varje dag och använd dig av rätt smörjteknik. Massera in i huden med mjuka tag och fortsätt att massera tills krämen helt gått in i huden.

Du kan också sänka temperaturen inne och vädra ofta eftersom varm, torr inomhusluft kan torka ut huden. Och precis som på nästan alla andra hudtips, återfukta inifrån genom att dricka vatten.

/Marie

Hej! Har hört talas om “parabener” men aldrig förstått om det är bra eller dåligt. Skulle du kunna förklara? Tack!

Annelie, 18 april

Hej Annelie, tack för din fråga. Parabener är en samling av konserveringsmedel vanlig i bland annat mediciner, mat och hudvård/kosmetika. Som konserveringsmedel fyller Parabener sin funktion med glans: det är ett mycket effektivt medel för att döda eller hämma tillväxten av bakterier, jäst och svamp och annat som förkortar livslängden för hudvårdsprodukter.

Parabener anses farliga eftersom Flera av dessa har visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen påverkar människor och miljö genom att de imiterar, hämmar eller stegrar effekten av hormoner i kroppen. På senare år har ett stigande antal undersökningar pekat på en tydlig koppling mellan kända, hormonstörande ämnen och reducerat spermatal och testikelcancer. Man vet också att parabener kan påskynda tillväxten av cancerceller. Det finns också evidens som påvisar att flera av parabenerna är allergena, varför konsumtion av hudvårdsprodukter med Parabener kan medverka till allergiska reaktioner.

/Marie