Allt om IPL-behandling

Hem / IPL

IPL-behandling har blivit allt mer populärt för hudförbättring och föryngring. Denna skonsamma behandling är ett fantastiskt alternativ för kvinnor som vill förbättra sin hudtextur och få ett ungdomligt utseende.

Vad är IPL-behandling?

IPL-behandling är en form av ljusbehandling som används för att behandla en mängd olika hudproblem, inklusive pigmentfläckar. IPL står för Intense Pulsed Light och fungerar genom att använda högintensiva ljuspulser för att behandla problemområden på huden.

En behandling fungerar genom att applicera högintensiva ljuspulser på huden med hjälp av en särskild apparat. Ljuspulserna tränger ner i hudens lager och absorberas av melaninet i pigmentfläckarna. Detta resulterar i att melaninet värms upp och förstörs, vilket gör att pigmentfläckarna bleknar och minskar i storlek. Få mer information och boka IPL-behandling på sverigesskonhetscenter.se.

IPL mot pigmentfläckar

IPL kan användas för att behandla en mängd olika hudproblem. Behandlingen kan hjälpa mot pigmentfläckar, solskador, rosacea, kärlbristningar, ytliga blodkärl och acne. Den kan också förbättra hudens textur och göra den mer jämn och ungdomlig.

Varför får man pigmentfläckar?

Pigmentfläckar är vanligt förekommande och kan uppstå på grund av många faktorer, som exponering för solen, hormonella förändringar, åldrande och vissa mediciner. Dessa fläckar kan göra huden ojämn i utseendet och få den att se trött och åldrad ut. Det är bland annat därför det har blivit en populär metod för att behandla pigmentfläckar och få en jämnare och mer ungdomlig hud.

Hur går behandlingen till?

Under IPL-behandlingen applicerar hudterapeuten högintensiva ljuspulser på det område som ska behandlas. Ljuspulserna tränger ner i huden och absorberas av melaninet i pigmentfläckarna. När melaninet värms upp, förstörs det, vilket leder till att pigmentfläckarna bleknar och minskar i storlek. Behandlingen är icke-invasiv, smärtfri och skonsam mot huden. Läs mer om hur en IPL-behandling mot pigmentfläckar går till här!

Det är viktigt att notera att IPL-behandling mot pigmentfläckar kräver flera behandlingar för att uppnå de önskade resultaten. Antalet behandlingar varierar från person till person beroende på fläck.

Hur fungerar behandlingen?

Under behandlingen applicerar en hudterapeut en gel på det område som ska behandlas. Sedan placeras en handenhet mot huden som avger ljuspulser med hög energi. Ljuset absorberas av pigmentet i de mörka fläckarna och kärlen, vilket leder till att de bryts ned och avlägsnas från huden.

Är behandlingen säker?

Ja, en behandling mot IPL är säker när den utförs av en erfaren hudläkare eller kosmetisk terapeut. Det finns vissa risker och biverkningar som kan uppstå, såsom rodnad, svullnad och tillfällig mörkning av fläckarna. Det är viktigt att följa alla eftervårdsinstruktioner för att minimera dessa risker. Läs mer på stralsakerhetsmyndigheten.se.

IPL-behandling hemma

I dag finns det kit för att göra en behandling hemma, men det är inget vi skulle rekommendera. Det kan vara farligt att göra en IPL-behandling hemma, eftersom det kräver kunskap och erfarenhet för att använda utrustningen korrekt och säkert. Det är lätt att skada huden eller orsaka brännskador om behandlingen inte utförs på rätt sätt. Därför rekommenderar vi att vända sig till en erfaren hudläkare eller kosmetisk terapeut som har utbildning och erfarenhet av att utföra behandlingar på ett säkert sätt.

IPL mot ytliga blodkärl

IPL-behandling är också effektivt för att behandla ytliga blodkärl. Ljuspulserna från apparaten absorberas av det röda pigmentet i blodet i kärlen, vilket resulterar i att kärlen värms upp och sammandras. Detta minskar synligheten av kärlen och ger en jämnare hudton. Är du intresserad av en behandling med IPL mot ytliga blodkärl kan du läsa mer och boka behandling på sverigesskonhetscenter.se. Vi kan även rekommendera exempelvis hudlakarna.se. Det absolut viktigaste att tänka på är att välja en erfaren hudterapeut som kan bistå med säkra behandlingar.

Vad är ytliga blodkärl, egentligen?

Ytliga blodkärl, även kända som kärlbristningar eller telangiektasier, är små röda eller blåa kärl som syns genom huden och är vanliga i ansiktet, främst på kinderna, näsan och hakan. Dessa kärl kan uppstå på grund av ärftliga faktorer, hormonella förändringar, skador på huden eller överexponering för solen.

Gör en behandling ont?

Under IPL-behandlingen kan man känna en liten stickande eller brännande känsla, men detta är vanligtvis mycket milt och lätt hanterbart. Efter behandlingen kan man uppleva en lätt rodnad eller svullnad på behandlingsområdet, men detta är också normalt och försvinner vanligtvis inom några timmar.

För att uppnå bästa resultat är det vanligtvis rekommenderat att man genomför flera behandlingar.

Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar som krävs varierar beroende på personens hudtyp, hudtillstånd och det specifika problemet som behandlas. Vanligtvis krävs 3-5 behandlingar med en månads mellanrum för att uppnå optimala resultat. Det är viktigt att du har en konsultation med en erfaren hudläkare eller kosmetisk terapeut för att veta hur många behandlingar du behöver för att uppnå de resultat du önskar.

Vad du kan förvänta dig under behandlingen

Under behandlingen kommer du att känna en lätt stickande känsla på huden, liknande en gummibandssmäll. Denna känsla kan vara obehaglig men är vanligtvis väl tolererad av de flesta. En kall gel appliceras på huden för att skydda den och samtidigt hjälpa till att leda ljuset djupare ner i hudens lager.

Vilka resultat du kan uppnå

Efter en behandling med IPL kan det ta upp till två veckor för pigmentfläckarna att blekna och minska i storlek. Du kan också uppleva att huden känns mer jämn och ungdomlig. Det är viktigt att skydda huden från solen efter behandling för att förhindra att pigmentfläckar återkommer.

När bör man undvika en IPL-behandling?

Man bör undvika IPL-behandling i följande situationer:

  1. Graviditet eller amning: Undvik IPL om du är gravid eller ammar.
  2. Ljuskänslighet: Om du tar antibiotika eller andra läkemedel som ökar ljuskänslighet bör du avstå från IPL-behandlingar.
  3. Känsligt immunsystem: Personer med känsligt immunsystem, som de med lupus eller leukemi, bör undvika IPL-behandlingar.