Fillers

Hem / Fillers

Fillers är ett populärt icke-kirurgiskt alternativ för att återställa volymen och ungdomligheten i ansiktet. Det finns olika typer av fillers som passar olika ändamål och områden.

Vad är fillers?

Fillers är ett icke-kirurgiskt alternativ för att återfå volym i ansiktet, förbättra hudens struktur och minska rynkor och veck för ett ungdomligare utseende. Det är en injektionsbehandling som används för att fylla ut linjer och rynkor, eller för att öka volymen i kinderna, läpparna eller andra områden i ansiktet. Fillers består av en gelé-liknande substans som injiceras under huden och kan ge långvariga resultat.

Olika typer

Absorberbara

Absorberbara fillers är tillfälliga fyllmedel som består av hyaluronsyra. Dessa används ofta för att fylla ut rynkor och veck i ansiktet, inklusive nasolabiala veck och röklinjer runt munnen. De är populära eftersom de ger ett snabbt och naturligt utseende, och resultatet kan vara synligt i upp till ett år.

Semi-permanenta

Semi-permanenta fillers är ett mellanting mellan absorberbara och permanenta fillers. De består av en geléliknande substans och kan vara synliga i flera år. De används vanligtvis för att behandla djupare rynkor eller för att öka volymen i ansiktet, som kinder eller käklinje.

Permanenta fillers

Permanenta fillers är inte så vanliga som absorberbara och semi-permanenta varianter. De kan vara synliga i flera år eller till och med resten av livet. De består av syntetiska material som inte bryts ned av kroppen. Används vanligtvis för att behandla djupare rynkor eller för att öka volymen i ansiktet. Det är dock viktigt att notera att de kan ha flera biverkningar och risker.

Fördelar

Här är exempel på några fördelar med behandling med fillers:

 • Kan hjälpa till att minska synligheten av linjer och rynkor i ansiktet
 • Kan öka volymen i kinderna och läpparna för en fylligare och mer ungdomlig look
 • Kan hjälpa till att återställa symmetri och balans i ansiktet
 • De är en icke-kirurgisk behandlingsalternativ för de som vill uppnå kosmetiska resultat utan lång återhämtningstid

Förväntat resultat efter behandling

Efter behandling med fillers kan resultatet variera beroende på behandlingsområdet och vilken typ av filler som använts. Generellt sett kan man förvänta sig följande:

 • Minskade rynkor och veck
 • Ökad volym och fyllighet i behandlingsområdet
 • Förbättrad hudtextur och hudkvalitet
 • Längre hållbarhetstid jämfört med andra icke-permanenta estetiska behandlingar
 • Naturligt resultat som är skräddarsytt efter patientens behov och önskemål

Eftervård och återhämtning efter behandling

Efter en behandling med fillers behöver man ta hand om det behandlade området på ett korrekt sätt för att säkerställa en snabb och smidig återhämtning. Här är några tips för eftervård och återhämtning:

 • Undvik ansträngande aktiviteter och träning under de första 24-48 timmarna efter behandlingen för att minska risken för svullnad och blåmärken
 • Undvik att röra vid det behandlade området och undvik att massera området i minst 24 timmar efter behandlingen för att undvika att flytta på fyllmedlet
 • Undvik att exponera det behandlade området för höga temperaturer, till exempel genom solarium och bastu, under de första två veckorna efter behandlingen
 • Drick tillräckligt med vatten och undvik alkohol och blodförtunnande läkemedel i minst 24 timmar efter behandlingen för att minska risken för blåmärken och ömhet
 • Följ alltid din skönhetsterapeuts rekommendationer för eftervård och boka en uppföljningsbehandling vid behov

Risker och biverkningar

Behandlingarna är generellt säkra, men det finns en risk för biverkningar som kan inkludera: svullnad, rodnad, blåmärken, klumpar eller ojämnheter, infektioner och allergiska reaktioner.

Sällsynta men allvarliga biverkningar kan inkludera vaskulära komplikationer som kan påverka blodcirkulationen och orsaka vävnadsdöd. Risken för biverkningar kan minskas genom att välja en erfaren och utbildad behandlare, följa eftervårdsinstruktionerna och informera behandlaren om eventuella medicinska tillstånd eller mediciner som tas.

Vanliga frågor

Vem får göra fillers?

Fillers ska endast administreras av legitimerade läkare, sjuksköterskor eller tandläkare med särskild kompetens inom estetiska injektionsbehandlingar. Det är viktigt att välja en erfaren och kvalificerad behandlare för att minimera riskerna för biverkningar och komplikationer. Innan behandlingen bör en noggrann medicinsk undersökning genomföras för att se till att patienten är lämplig för behandlingen. Är du intresserad av fillers behandling i Stockholm kan vi till exempel tipsa om Sveriges skönhetscenter som har lång erfarenhet av fillers och behandlingarna utförs alltid av professionell personal. I Göteborg kan vi rekommendera Life Long Clinic och i Malmö vill vi tipsa om Mareli Medical. Ett annat tips är att fråga bekanta eller nära vänner som har erfarenhet av den här typen av behandlingar om tips.

Vad kostar fillers?

Kostnaden för fillers varierar beroende på vilken typ av filler som används, behandlingsområdet och mängden filler som behövs. Vanligtvis kan priset variera från några tusen kronor upp till tiotusentals kronor för mer omfattande behandlingar. Vid en konsultation kan du få en mer specifik prisuppgift baserat på dina individuella behov och önskemål.

Hur länge håller fillers?

 • I läpparna: Hållbarheten för fillers i läpparna varierar beroende på flera faktorer, såsom vilken typ av filler som används och personens ämnesomsättning. Generellt sett kan man förvänta sig att resultatet håller i ungefär sex till tolv månader.
 • I näsan: Hur länge fillers håller i näsan beror på vilken typ av filler som används och individuella faktorer, såsom ämnesomsättning och aktivitetsnivå. Generellt sett kan fillers i näsan hålla i upp till 6-12 månader. Efter det behöver man boka en ny behandling för att behålla resultatet.
 • I kinderna: Generellt sett varar fillers i kinderna i upp till 12-18 månader. Dock kan hållbarheten variera beroende på faktorer som individuella skillnader, mängden filler som injiceras och hur aktivt området används. Efter denna period kan behandlingen upprepas för att bibehålla resultatet.

Vad innehåller dem?

Fillers innehåller olika typer av ämnen beroende på vilken typ av filler som används. Vanliga ingredienser inkluderar hyaluronsyra, kollagen, polymjölksyra och kalciumhydroxylapatit. Dessa ämnen är biokompatibla och bryts ner av kroppen över tid.

Tänk på att endast använda fillers som är godkända av läkemedelsmyndigheter för att minska risken för biverkningar och komplikationer.

När försvinner blåmärken efter behandling?

Blåmärken brukar försvinna inom en till två veckor. Hur snabbt de försvinner kan variera från person till person och kan påverkas av faktorer som injektionsställets placering, mängden injicerad filler och individens egen läkningsförmåga.

Det finns dock vissa saker du kan göra för att minimera risken för blåmärken och påskynda läkningsprocessen, som att undvika blodförtunnande mediciner och minska på träning och alkoholkonsumtion efter behandlingen.

När bör man undvika fillers-behandling?

Fillers-behandlingar bör undvikas under graviditet, amning och vid aktiv hudinfektion. En noggrann medicinsk utvärdering och konsultation rekommenderas innan behandlingen.