Allt om microneedling

Hem / Microneedling

Microneedling, eller mikronålsbehandling, har blivit allt mer populärt bland kvinnor som vill ha en förbättrad hudtextur och ett föryngrat utseende. Denna teknik har visat sig vara effektiv för att behandla allt från akneärr till fina linjer och rynkor.

Vad är microneedling?

Microneedling är en skönhetsbehandling som innebär att små nålar används för att skapa mikroskopiska hål i huden. Syftet är att stimulera kollagenproduktionen och öka hudens elasticitet och spänstighet. Behandlingen kan också minska synligheten av ärr och rynkor.

Fördelar med microneedling

Det finns flera fördelar med microneedling, som till exempel:

  • Stimulerar kollagenproduktionen
  • Ökar hudens elasticitet och spänstighet
  • Minskar synligheten av ärr, fina linjer och rynkor

Förberedelser inför en behandling

Innan en microneedling-behandling är det viktigt att hudområdet är rent och torrt. Undvik användning av retinol eller exfolierande produkter under de närmaste dagarna innan behandlingen. Även om smärtan är minimal, kan man applicera bedövningskräm för att minska obehag. Under behandlingsdagen bör man undvika användning av makeup och ha på sig bekväma kläder.

Så här går behandlingen till

Under en behandling med microneedling rengörs och bedövas huden för att minimera obehag. En microneedling-penna används för att skapa mikroskopiska hål i huden. Behandlingen tar vanligtvis 30-60 minuter beroende på området som behandlas. Efter behandlingen appliceras en lugnande och närande serum för att hjälpa till att återfukta och lugna huden. Vi rekommenderar alltid att gå till en erfaren och utbildad hudterapeut för att vara säker på att behandlingen utförs korrekt. Vi kan exempelvis tipsa om att göra en behandling med microneedling hos Sveriges skönhetscenter som har lång erfarenhet av den här typen av behandlingar, eller Electa som också har lång erfarenhet av den hr sortens behandlingar.

Microneedling ansikte

Microneedling kan också utföras på ansiktet. Behandlingen fungerar på ungefär samma sätt som på övriga kroppen - genom att små nålar skapar mikroskopiska hål i huden, vilket stimulerar hudens naturliga läkningsprocess och ökar kollagenproduktionen. Denna metod kan hjälpa till att minska synligheten av fina linjer, rynkor och ärr i ansiktet, samtidigt som huden blir mjukare och mer elastisk. Efter behandlingen är det viktigt att använda en mild och återfuktande rengöring för att hålla huden ren och fräsch efter behandlingen samt att använda solskyddsfaktor om du ska vistas utomhus. Få mer information om microneedling för ansikte och vad du ska tänka på.

Resultatet av behandlingen

Behandlingen kan ge flera positiva resultat för huden, såsom förbättrad hudton och struktur, minskad synlighet av fina linjer och rynkor, samt minskad synlighet av akneärr och pigmentfläckar. Denna behandling kan också hjälpa till att stimulera produktionen av kollagen och elastin i huden, vilket kan leda till en fastare och mer ungdomlig hud.

Resultaten kan variera beroende på patientens individuella hudtillstånd och behandlingsplan, men de flesta upplever en märkbar förbättring efter flera behandlingar. Det är viktigt att fortsätta vårda huden och undvika solskador för att bibehålla de positiva resultaten av microneedling.

Eftervård och återhämtning

Huden kan kännas känslig och rodnad kan uppstå efter behandlingen, men detta är normalt och försvinner vanligtvis efter några dagar. För att främja återhämtningen bör man använda en mild och återfuktande rengöring och applicera en lugnande serum eller kräm på den behandlade huden. Det är också viktigt att undvika rökning och alkohol under återhämtningsperioden för att främja hudens läkningsprocess.

Tänk även på att undvika direkt solljus och använda en hög solskyddsfaktor för att skydda huden. Man bör också undvika användning av makeup och exfolierande produkter under de första dagarna efter behandlingen.

Risker och biverkningar

Trots att det här är en säker behandling, kan det finnas vissa risker och biverkningar att ta hänsyn till. Dessa inkluderar tillfällig rodnad, svullnad och ömhet i behandlingsområdet. I sällsynta fall kan det uppstå en infektion eller ärrbildning, men detta kan undvikas genom att följa riktlinjerna för eftervård och uppsöka en kvalificerad hudterapeut.

Patienter med aktiv akne, infektioner eller hudsjukdomar bör undvika behandlingen tills de har återhämtat sig helt.

Vanliga frågor

Vad kostar microneedling?

Generellt sett kan en behandling kosta mellan 1000-3000 kronor per session. Det kan vara värt att notera att flera sessioner kan behövas för att uppnå önskat resultat, vilket kan öka den totala kostnaden.

Men kostnaden kan variera beroende på flera faktorer, såsom geografisk plats, behandlingsområde och hudterapeutens erfarenhet och kvalifikationer.

Vem får utföra microneedling?

Microneedling är en medicinsk procedur och bör därför utföras av en kvalificerad hudterapeut eller läkare med rätt utbildning och erfarenhet. I Sverige krävs vanligtvis en läkarordination eller samarbete med en läkare för att en hudterapeut ska få utföra behandlingarna. Detta är för att säkerställa att behandlingen utförs säkert och effektivt för att minimera risken för biverkningar.

Hur ofta kan man göra microneedling?

Microneedling bör inte göras för ofta då huden behöver tid för återhämtning. Det rekommenderas att man väntar 4-6 veckor mellan varje behandling för att ge huden tillräckligt med tid att återhämta sig och för att uppnå de bästa resultaten. Det är också viktigt att följa rekommenderade eftervårdsrutiner för att minska risken för biverkningar och maximera behandlingens effekt.

När bör man undvika behandling?

Personer med aktiv akne, hudinfektioner eller känslig hud bör undvika microneedling. Dessutom bör personer som tar blodförtunnande mediciner eller har hudsjukdomar rådgöra med en specialist innan behandlingen.