Akne på ryggen

Hem / Akne på ryggen

Akne på ryggen beror på att en inflammation uppstått i hudens porer för att de har täppts igen. Finnar på ryggen kan uppstå oavsett om du har fet hy i ansiktet eller inte, och en särskild hudvårdsrutin för ryggen är därför bra att införa.

Aknebehandling

Har du försökt bli av med finnar på ryggen utan framgång kan det vara dags för en professionell aknebehandling via AcneSpecialisten. De är, precis som namnet antyder, specialister när det kommer till akne och erbjuder olika typer av aknebehandlingar. Deras metod är alltid effektiv, vilket drygt hundratals kunder vittnat om på Trustpilot, där de har omdömet ”Utmärkt”. Så här går behandlingen till:

 1. Ryggen rengörs med en peelingtvätt som avlägsnar döda hudceller
 2. Hudporerna i ryggen öppnas upp med AcneSpecialistens Vapozon
 3. Porerna töms. Ibland används en lansett för att öppna upp svårare porer.
 4. Huden på ryggen rengörs igen med en antiseptisk ansiktstvätt.
 5. En lermask med lugnande och sammandragande egenskaper appliceras på ryggen.
 6. Lermasken avlägsnas och en fuktgivande dagkräm appliceras.

Du kan göra enstaka behandlingar, ofta räcker det. Du kan även köpa paket med tre eller fem aknebehandlingar om du har allvarligare akne på ryggen. AcneSpecialisten erbjuder alltid kostnadsfri hudkonsultation.

Till AcneSpecialisten.se

Finnar på ryggen – orsak

Har du drabbats av finnar på ryggen? Orsakerna kan vara flera, men vanligen beror det på att huden inte rengörs ordentligt eller rengörs för hårt. Några av de vanligaste misstagen många gör är…

 • …du använder duschkräm, tvål eller ansiktsvatten med uttorkande effekt.
 • …du skrubbar ryggen med borste eller liknande.
 • …du låter håret hänga ned mot ryggen medan det är blött eller fuktigt.
 • …du väntar flera timmar innan du duschar efter att du har svettats intensivt.

Andra orsaker till att du fått finnar på ryggen kan vara hormonella förändringar. Vanligen beror dessa på puberteten, pre-klimakteriet, sköldkörtelbesvär eller kost som innehåller hormonliknande eller hormonpåverkande ämnen. Akne på ryggen kan också uppstå på grund av kronisk inflammation av låg-gradig typ, vilket i sin tur ofta drabbar den som har födoämnesintoleranser utan att veta om det. Sådana intoleranser korrelerar ofta med IBS eller SIBO.

Få bort finnar på ryggen hemma

Vill du få bort finnar på ryggen hemma ska du börja med att se över din rengöringsrutin. Det första vi rekommenderar dig att testa är den här rutinen:

 1. Tvätta och skölj håret. (Har du mjäll hittar du bästa mjällschampo här.)
 2. Linda in håret i en handduk.
 3. Tvätta nacken och ryggen med mild tvål och torka.
 4. Badda de delar av nacke och rygg där du har finnar med ”levande” äppelcidervinäger, till exempel Braggs från SvenskHälsokost.se.
 5. Lägg en ren handduk över ryggen medan håret är blött eller medan du stajlar det.

Denna rutin hjälper till att hålla rent ryggen utan att torka ut huden. Du minimerar risken för att rester av rengöringsprodukter ska täppa igen porerna och äppelcidervinägern balanserar hudens pH-värde.

Tänk på att duscha direkt efter att du har svettats om du har möjlighet. Alternativt kan du sätta upp håret, torka av huden med en våtservett och ta på en ren tröja tills du hinner med en dusch.