Hem / Pormaskar
Att ta bort pormaskar kräver tålamod och rätt strategi. För många handlar det om att kombinera behandlingar med kontinuerlig hudvård. Pormaskar, eller komedoner, uppstår när talg och döda hudceller täpper till porerna, vilket kan ske oavsett hudtyp. För att bli av med dem gäller det att både rensa porerna och förhindra att de täpps till igen.
Manuell portömning är en beprövad metod där en hudterapeut tömmer porerna med hjälp av specialverktyg. Det är viktigt att detta sker professionellt för att undvika ärrbildning och inflammation. Djuprengörande ansiktsbehandlingar med syror som salicylsyra och glykolsyra löser upp talgproppar och förbättrar hudens struktur. Produkter med retinoider kan också hjälpa till genom att normalisera cellomsättningen i huden.
Här är några vanliga metoder för behandling av pormaskar:
Vissa väljer att “klämma” sina pormaskar. Det är inget vi rekommenderar om man inte vet hur man gör, men du kan läsa mer på lyko.se om du är intresserad.
En daglig rutin med rengöring, exfoliering och återfuktning minskar risken för nya pormaskar. Använd milda produkter utan alkohol och välj ingredienser som är icke-komedogena. Exfoliera huden 1–2 gånger i veckan med produkter som innehåller BHA (beta hydroxy acid). Se till att alltid ta bort smink och undvik att röra ansiktet med händerna under dagen.
För en förebyggande rutin:
Om du har mycket envisa pormaskar, återkommande problem eller om huden är känslig och reagerar på produkter hemma, kan det vara klokt att boka tid hos en hudterapeut. De kan anpassa behandlingarna efter din hudtyp och kombinera flera metoder för bästa resultat. Det gäller särskilt om pormaskarna leder till inflammation eller om egenvården inte ger tillräckligt resultat.
Den mekaniska rengöringen innebär att porerna töms manuellt, ofta behandlar man huden med ånga eller enzympeeling innan rengöring av porerna. Det är en populär metod för att snabbt rensa huden. Behandlingen kan ibland orsaka rodnad, men detta är oftast tillfälligt. Rengöringen sker under hygieniska förhållanden för att minska risken för infektioner och irritation.
Förutom manuell tömning används ofta AHA- eller BHA-syror, LED-ljus och ibland djuprengörande masker. Kombinationen anpassas utifrån hudens tillstånd. I vissa fall kan även milt slipande behandlingar som microdermabrasion vara aktuellt. Genom att kombinera flera tekniker kan hudterapeuten arbeta på både ytliga och djupa orenheter.
För att hålla huden i balans efter en behandling är det bra att fortsätta med milda syror i hemmarutinen och undvika tunga krämer eller täckande smink. Kom också ihåg att byta örngott och rengöra mobilen regelbundet eftersom bakterier kan bidra till att porerna täpps igen. Livsstilsvanor spelar en viktig roll – drick vatten, få tillräcklig sömn och undvik stress.
Pormaskar uppstår när hudens porer täpps till av talg och döda hudceller. De är ett vanligt inslag i akne men förekommer även hos personer utan akne. Ökad talgproduktion, hormonförändringar och användning av fel produkter kan alla bidra till uppkomsten. Det är särskilt vanligt i t-zonen – näsa, haka och panna – där talgkörtlarna är mest aktiva.
Öppna pormaskar syns som små svarta prickar på huden – det är oxidationen av talget i poröppningen som gör dem mörka. Slutna pormaskar, även kallade milier, är små vita knottror som ligger under huden. De kan vara svårare att behandla på egen hand och kräver ofta professionell rengöring för att tas bort säkert.