Tips mot pormaskar

Hem / Pormaskar

Pormaskar är en vanlig form av akne som orsakas av en överproduktion av olja och döda hudceller som täpper till porerna. Pormaskar kännetecknas av små svarta eller vita prickar på huden och förekommer vanligtvis i ansiktet, på bröstet och ryggen.

Vad är pormaskar?

Pormaskar är en vanlig form av akne som uppstår när överflödig olja och döda hudceller täpper till porerna. De kännetecknas av små svarta eller vita prickar på huden och förekommer oftast i ansiktet, bröstet och ryggen. Orsakerna till pormaskar kan vara överproduktion av hudolja, hormonella förändringar, felaktig hudvård eller användning av oljebaserade produkter. Pormaskar kan behandlas med olika metoder, inklusive kemisk peeling, exfoliering, och användning av produkter med salicylsyra. Det är viktigt att undvika att klämma på pormaskar för att undvika inflammation och ärrbildning.

Varför får man pormaskar?

Pormaskar uppstår när talg och döda hudceller samlas i porerna och bildar en propp som täpper till poröppningen. Detta kan ske när talgkörtlarna producerar för mycket olja, vilket kan bero på hormonella förändringar, vissa mediciner eller genetiska faktorer. Användning av felaktiga hudvårdsprodukter eller överdriven användning av smink kan också orsaka pormaskar genom att täppa till porerna.

Hur blir jag av med pormaskar?

För att bli av med pormaskar kan du använda produkter med salicylsyra eller retinoider för att minska överproduktionen av hudolja och öppna upp porerna. Varm kompress kan också hjälpa till att öppna porerna och underlätta borttagning av pormaskar. Undvik att klämma eller pilla på dem för att undvika irritation och infektioner. För pormaskar på näsan kan rengöringsprodukter med salicylsyra vara effektiva, medan pormaskar på ryggen bör behandlas med produkter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid. Det är viktigt att ha en bra hudvårdsrutin och undvika oljebaserade produkter samt att undvika att röra vid ansiktet med händerna.

Behandling

Det finns flera behandlingsmetoder för att minska och ta bort pormaskar, inklusive kemisk peeling, exfoliering, användning av pormaskplåster och rengöring med salicylsyra. Att hålla huden ren och använda icke-komedogena hudvårdsprodukter kan också hjälpa till att förhindra denna hudåkomma. Om pormaskarna är mycket besvärliga kan en hudläkare rekommendera professionell behandling, som till exempel mikrodermabrasion eller laserbehandling. Det är viktigt att undvika att klämma på pormaskar, eftersom det kan orsaka inflammation och ärrbildning. Läs mer om hur en behandling mot pormaskar kan gå till hos Acnespecialisten.

Pannan

För att bli av med pormaskar i pannan kan du använda produkter som innehåller salicylsyra eller retinoider för att minska överproduktionen av talg och öppna upp porerna. Användning av varma kompresser kan också hjälpa till att öppna upp porerna och göra det lättare att ta bort pormaskarna. Det är viktigt att undvika att klämma på eller pilla på pormaskarna för att undvika irritation och infektioner.

Näsan

Att få bort pormaskar på näsan kan vara en utmaning eftersom området är känt för att ha en högre produktion av talgkörtlar och ofta samlar smuts och oljor. En effektiv behandling är att använda rengöringsmedel som innehåller salicylsyra, som kan lösa upp och ta bort pormaskar från porerna. Andra alternativ inkluderar användning av en porrengöringsmask, mekanisk exfoliering med en porborste eller besök hos en hudterapeut för en professionell ansiktsbehandling.

Ryggen

Det är inte rekommenderat att klämma pormaskar på ryggen eftersom det kan orsaka infektioner och ärrbildning. Det är bättre att använda produkter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid för att behandla dem. Att ha en god hygienrutin och undvika kläder som sitter för tajt kan också hjälpa till att förebygga pormaskar på ryggen. Vid allvarliga fall av denna hudåkomma på ryggen är det rekommenderat att söka hjälp från en hudläkare för att få rätt behandling.

Så här kan du jobba förebyggande

För att förebygga pormaskar finns det några saker du kan göra:

  • Det är viktigt att ha en god hudvårdsrutin som inkluderar rengöring och återfuktning.
  • Att använda produkter som innehåller salicylsyra eller glykolsyra kan också hjälpa till att hålla porerna rena och minska risken för pormaskar.
  • Undvik att röra vid ansiktet med händerna och undvik att använda oljebaserade produkter på huden.
  • Undvik att klämma eller pilla på pormaskar för att undvika inflammation och risken för ärrbildning.

Finns det fungerande huskurer?

Det finns flera huskurer som kan hjälpa till att reducera pormaskar, inklusive användning av naturliga ingredienser som honung, äggvita, citronsaft och havregryn.

Hemmagjord ansiktsmask

Till exempel kan en ansiktsmask gjord av en blandning av en matsked honung och en äggvita appliceras på huden och lämnas i 15-20 minuter innan den tvättas av med varmt vatten. Citronsaft kan också appliceras på huden för att minska olja och minska risken för pormaskar.

Det är viktigt att notera att huskurer inte är vetenskapligt bevisade och att det kan vara bäst att konsultera en hudläkare för mer effektiva behandlingar.