Permanent hårborttagning

Hem / Permanent hårborttagning

Permanent hårborttagning är en behandling som är populär bland både kvinnor och män. Det finns olika metoder som kan användas för att permanent ta bort oönskad hårväxt på kroppen.

Vad är permanent hårborttagning?

Permanent hårborttagning innebär att man avlägsnar hårstrån på ett sätt som hindrar eller minskar deras återväxt. Det finns olika metoder, som till exempel laser, IPL, elektrolys och diatermi. Dessa metoder fungerar genom att förstöra hårsäckarna så att hårstråna inte längre kan växa tillbaka på det behandlade området.

Olika metoder

Hårborttagning med laser

Hårborttagning med laser är en metod för permanent hårborttagning som fungerar genom att ljuset från lasern absorberas av pigmentet i hårsäcken, vilket sedan förstör hårsäcken. Det är en effektiv metod för att bli av med oönskat hår på kroppen och i ansiktet. Metoden är skonsam och relativt smärtfri, men kräver vanligtvis flera behandlingar för att uppnå önskat resultat. Få mer information om permanent hårborttagning med laser här.

Elektrolys

Hårborttagning med elektrolys är en permanent hårborttagningsmetod som fungerar genom att en nål förs in i hårsäcken och avger en elektrisk laddning för att förstöra hårsäcken. Metoden är effektiv på alla hudtyper och hårfärger. Efter behandlingen kan det finnas rodnad och svullnad, men detta försvinner vanligtvis inom några timmar. Det krävs vanligtvis flera sessioner för att uppnå det önskade resultatet. Läs mer om Elektrolys här.

IPL (Intense Pulsed Light)

Hårborttagning med IPL är en annan effektiv metod som använder ljusenergi för att permanent minska hårväxt. IPL fungerar genom att skicka ut pulser av ljus som absorberas av pigmentet i hårsäckarna, vilket därefter förstör hårsäckarna och minskar hårväxten. Behandlingen kan användas på olika delar av kroppen och det tar vanligtvis mellan 6-8 sessioner för att uppnå önskat resultat. Läs mer om IPL-behandlingar här.

Diatermi

Diatermi är en metod för permanent hårborttagning som används för att ta bort oönskat hår. Det är en teknik där man använder högfrekvent ström för att förstöra hårsäcken. Diatermi kan användas på de flesta hudtyper och fungerar särskilt bra på små områden som överläppen eller hakan. Efter behandlingen kan huden bli röd och svullen, men dessa biverkningar försvinner vanligtvis inom några dagar. Läs mer om Diatermi här.

Fördelar med hårborttagning permanent

 • Slippa daglig rakning eller vaxning som kan vara tidskrävande och smärtsamt
 • Minska risken för inåtväxande hårstrån, irritation och rodnad som kan uppstå efter tillfälliga hårborttagningsmetoder
 • Långvariga eller permanenta resultat som kan ge ökad självförtroende och självkänsla
 • Potentiellt minska kostnaderna på lång sikt genom att undvika att köpa tillfälliga hårborttagningsprodukter eller boka regelbundna behandlingar

Resultatet

Efter en behandling kan man förvänta sig följande resultat:

 • Mindre eller ingen hårväxt på behandlingsområdet
 • Slätare och mjukare hud på området
 • Förbättrad självbild och självförtroende hos klienten
 • Långvarigt resultat med minimalt behov av upprepade behandlingar

Eftervård och återhämtning efter behandling

Eftervård och återhämtning är viktigt för att uppnå önskat resultat och undvika eventuella biverkningar. Här är några tips:

 • Undvik exponering för starkt solljus och använd solskyddskräm med högt SPF för att skydda huden
 • Undvik att röra området där behandlingen har utförts för att undvika infektioner eller irritation
 • Undvik varma bad, bastu och träning de första 24-48 timmarna efter behandlingen
 • Använd lugnande och återfuktande produkter för att hjälpa huden att återhämta sig och undvika torrhet eller klåda

Risker och biverkningar

Nedan följer några potentiella risker och biverkningar efter permanent hårborttagning:

 • Rödhet, svullnad och irritation i behandlingsområdet är vanligt förekommande, men brukar gå över inom några timmar eller dagar
 • Blåmärken och ömhet kan förekomma efter behandlingen, men brukar försvinna av sig själva inom några dagar
 • Infektioner är ovanliga men kan inträffa om man inte följer eftervårdsinstruktionerna eller om behandlingen utförs av en oerfaren eller obehörig person
 • Hyperpigmentering eller hypopigmentering (mörka eller ljusa fläckar på huden) kan förekomma, men detta är sällsynt och brukar gå tillbaka till det normala inom några månader

Att tänka på inför permanent hårborttagning

Det finns några viktiga aspekter att överväga och undvika inför en behandling inom permanent hårborttagning:

 • Plockning och vaxning: Undvik att plocka eller vaxa håret innan behandlingen, eftersom det kan påverka hårets växtcykel och minska effektiviteten av behandlingen.
 • Exponering för värme och sol: Undvik exponering för värme och solljus i 48 timmar efter behandlingen. Använd solskydd och undvik bastu eller varma bad för att minimera risken för irritation och klåda.
 • Hårets närvaro under behandlingen: För att säkerställa effektiviteten av behandlingen bör håret vara kvar i hårsäcken under laserbehandlingen.