Tips vid rosacea

Hem / Rosacea

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som oftast påverkar ansiktet. Sjukdomen kännetecknas av rodnad, utslag och utvidgade blodkärl i ansiktet, samt ibland även av ögonproblem. Tillståndet kan utvecklas gradvis och vanligtvis drabbas personer över 30 år. Det är en genetisk sjukdom, vilket innebär att du endast kan drabbas om du har anlag för den.

Vad är rosacea och hur ser det ut?

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som oftast påverkar ansiktet. Den är kännetecknad av rodnad, utslag och utvidgade blodkärl i ansiktet, särskilt på områden som kinder, näsa, panna och haka. Denna hudsjukdom förekommer vanligtvis hos personer över 30 år och är ofta genetiskt betingad, vilket innebär att den förekommer om du har anlag för den.

Symtom på rosacea

Enligt 1177 kännetecknas symptom på rosacea oftast av:

 • Rödflammig hud i ansiktet
 • Synliga blodkärl
 • Upphöjda utslag eller små knottror som kan innehålla vätska
 • Ögonproblem såsom torra, rinnande eller irriterade ögon
 • Huden känns varm eller stickande

Symptomen kan skilja sig åt mellan olika personer och variera i svårighetsgrad. Det kan vara svårt att diagnostisera rosacea eftersom symptomen kan likna andra hudsjukdomar. Om du tror att du har rosacea bör du besöka en hudläkare som kan göra en korrekt diagnos och ge lämplig behandling. Det är också viktigt att undvika faktorer som kan utlösa eller försämra symtomen, såsom solljus, kyla, kryddstark mat, alkohol och stress.

Varför får man rosacea?

Orsaken till rosacea är inte helt klarlagd, men enligt Acnespecialisten kan rosacea bero på en kombination av genetik, miljöfaktorer och en överaktivitet i det inflammatoriska systemet i huden. Det är inte farligt, men det kan orsaka obehag och leda till psykisk påverkan på grund av det synliga utseendet. Det finns behandlingar som kan hjälpa till att minska symptomen och förhindra att sjukdomen blir värre.

Hur blir man av med rosacea?

Det finns ingen bot för rosacea, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att minska symptomen. Behandlingsalternativen kan variera beroende på typ och allvarlighetsgrad. Generellt inkluderar behandling av rosacea, mediciner, livsstilsförändringar och hudvårdsrutiner.

Rosacea-behandling

Behandling mot rosacea kan inkludera laserbehandlingar, kemisk peeling, IPL-behandling och medicinering, vilket kan anpassas efter patientens individuella behov och symtom. Vänd dig till en hudspecialist för att få konsultation och hjälp med dina besvär genom en behandling. Hudspecialisten kan också ge råd om hur man undviker triggers som kan utlösa eller försämra symtomen. Vi kan exempelvis rekommendera rosacea-behandling hos Acnespecialisten som har specialiserat sig på behandling av hudsjukdomar, inklusive rosacea. Du kan också söka dig till din vårdcentral där du är listad, men då är det ofta långa väntetider.

 • Läkemedel som antibiotika, azelainsyra och ivermektin kan användas för att behandla olika typer av rosacea.
 • Livsstilsförändringar som att undvika utlösande faktorer, undvika starka kryddor och varm dryck kan också minska symtomen.
 • En regelbunden hudvårdsrutin med milda produkter kan också bidra till att minska symtomen av rosacea. Dessutom kan behandling med laser och ljusbehandling också vara effektivt för vissa patienter.

Olika stadier av sjukdomen

Rosacea är en kronisk sjukdom som kan uppstå i olika stadier. Det är viktigt att uppmärksamma de olika symtomen och söka medicinsk behandling vid behov. Genom att undvika triggers som kan utlösa symtomen, såsom solen, alkohol eller stark mat, kan man också hjälpa till att minska svårighetsgraden av sjukdomen.

Stadie 1: Erytematotelangiectatisk

Erytematotelangiectatisk rosacea är den första och mest vanliga formen. Det kännetecknas av rodnad och dilaterade blodkärl i ansiktet, särskilt på kinderna, näsan, pannan och hakan. Huden kan också kännas torr och kliande. Sjukdomen kan ibland förväxlas med akne eller soleksem.

Stadie 2: Papulopustulär

Papulopustulär rosacea innebär att det har uppstått små röda knölar och varblåsor i ansiktet. Detta kan orsaka inflammation och ömhet. Sjukdomen kan påverka kinderna, näsan, pannan och hakan, liksom halsen och bröstet. Sjukdomen kan också leda till ökad känslighet för solen och en torr hud.

Stadie 3: Fymatös

Fymatös rosacea är den svåraste formen. Det är sällsynt men kan orsaka tjockare hud, knölar och ärr i ansiktet. Sjukdomen kan också påverka näsan, vilket leder till en tillstånd som kallas rhinophyma. Personer som lider av denna typ av rosacea kan behöva medicinsk behandling.

Stadie 4: Oftalmisk

Oftalmisk rosacea påverkar ögonen och kan orsaka rodnad, svullnad, torra ögon, tårflöde och ögonsmärta. Personer som lider av denna typ kan behöva medicinsk behandling för att förhindra skador på ögonen.

Finns det något som kan förvärra besvären?

Ja, det finns några faktorer som sägs förvärra besvären:

 • Värme
 • Sol
 • Kyla
 • Blåsigt väder
 • Stress
 • Alkohol
 • Varma drycker
 • Stark mat

Hembehandlingar mot milda besvär

Grönt te

Grönt te är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska rodnad och irritation i huden vid rosacea. Man kan använda påsen från ett bryggt grönt te och placera den på de drabbade områdena i några minuter. Alternativt kan man använda en bomullstuss fuktad i kallt grönt te och applicera på huden.

Havregrynsinpackning

Havregryn har lugnande och mjukgörande egenskaper och kan hjälpa till att minska rodnad och irritation i huden vid rosacea. Man kan göra en inpackning genom att blanda havregryn med lite vatten till en tjock pasta och sedan applicera på de drabbade områdena i cirka 15 minuter. Därefter sköljer man av med varmt vatten och applicerar en mild fuktkräm.

Kamomill

Kamomill är en naturlig ingrediens som är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Att applicera kamomill-te på det drabbade området kan hjälpa till att minska rodnad och inflammation. För att göra kamomill-te, blötlägg kamomillblommor i varmt vatten i cirka fem minuter, sila sedan av vattnet och låt det svalna. Applicera det svalnade vattnet på det drabbade området med hjälp av en bomullstuss.