Tips mot stora porer

Hem / Stora porer

Stora porer är vanliga och kan uppstå på grund av många faktorer, såsom ökad talgproduktion, ålder, genetik och solskador. Porerna fungerar som öppningar för hårsäckar och kan bli synliga på huden när de blir större. Att förstå vad som orsakar denna hudåkomma är viktigt för att veta hur man kan behandla och förebygga dem. Läs mer om stora porer på acnespecialisten.se. De delar massvis med bra information om stora porer och hur man kan bli av med dem, med mera.

Hur får man bort stora porer?

Ja, det finns flera sätt att behandla stora porer, inklusive hudvårdsrutiner, medicinsk behandling och kosmetiska behandlingar.

 • En hudvårdsrutin med produkter som innehåller salicylsyra eller retinol kan bidra till att minska storleken på porerna genom att rensa ut talg och smuts.
 • Medicinsk behandling, såsom kemisk peeling eller laserbehandling, kan också hjälpa till att minska storleken på porerna.
 • Kosmetiska behandlingar som mikrodermabrasion och ansiktsbehandlingar kan också ha fördelar för hudens utseende.

Vill du ha mer information om hur du kan bli av med stora porer och hitta en passande behandling för dig kan vi tipsa om Acnespecialisten. De hjälper dig med en kostnadsfri konsultation där en hudspecialist undersöker din hud och rekommenderar en passande behandling för dig. Det kan vara allt från en portömning för att ta bort pormaskar eller rengöring av porerna för att balansera hudens talgproduktion. Vi kan även rekommendera att testa olika typer av tips mot stora porer som i den här artikeln från nivea.se.

Därför drabbas vissa av vidgade porer

Vidgade porer är ofta en naturlig del av ens hudtyp, men de kan också uppstå på grund av andra faktorer.

 • Ökad talgproduktion kan vara en orsak, vilket kan leda till att porerna utvidgas och blir mer synliga.
 • Åldrande kan också spela en roll då hudens elasticitet minskar och porerna blir mer synliga.
 • UV-skador kan också påverka porstorleken genom att minska kollagenproduktionen, vilket kan göra huden mindre elastisk och porerna mer framträdande.
 • Andra faktorer som kan bidra till vidgade porer inkluderar användning av oljebaserade produkter, hormonella förändringar och genetik.

Hur kan man förebygga att drabbas av vidgade porer?

Att förebygga vidgade porer handlar om att upprätthålla en god hudvårdsrutin och undvika faktorer som kan göra porerna större. Användning av solskydd kan hjälpa till att skydda huden från solskador som kan göra porerna större. Att undvika att röka och att begränsa alkoholkonsumtionen kan också ha positiva effekter på huden. En hälsosam livsstil med regelbunden träning och en hälsosam kost kan också bidra till att minska storleken på porerna.

Är vidgade porer farliga för hälsan?

Vidgade porer är inte farliga för hälsan i sig själva, men de kan vara en indikation på andra hudproblem såsom akne och rosacea. De kan också vara ett tecken på skada från solskador och andra yttre faktorer som kan påverka hudens hälsa. Att upprätthålla en god hudvårdsrutin och regelbundet besöka en hudläkare kan hjälpa till att identifiera och behandla eventuella hälsoproblem som kan associeras med stora porer.

3 tips för att bli av med stora porer

 • Håll huden ren: Se till att tvätta ansiktet regelbundet och använda produkter som passar din hudtyp för att ta bort överflödig olja och smuts som kan orsaka porer att bli tilltäppta. Undvik också att överdriva rengöringen, vilket kan torka ut huden och orsaka överproduktion av olja.
 • Exfoliera: Regelbunden exfoliering av huden kan hjälpa till att ta bort döda hudceller och hålla porerna fria från smuts och olja. Använd en mild exfolierande produkt som passar din hudtyp och använd den inte mer än två gånger i veckan.
 • Använd toner: En toner kan hjälpa till att återställa hudens pH-balans och minska synligheten av porerna. Välj en toner som är alkoholfri och passar din hudtyp.

Krämer som hjälper

För att behandla och minska storleken på stora porer kan användningen av vissa krämer och hudvårdsprodukter vara mycket effektivt. Här är några typer av krämer som kan hjälpa:

 • Produkter med salicylsyra: Krämer som innehåller salicylsyra kan vara effektiva för att rengöra porerna och ta bort överflödig olja och döda hudceller. Salicylsyra kan hjälpa till att förhindra att porerna blir tilltäppta och minska synligheten av stora porer.
 • Retinol-krämer: Retinol är en form av vitamin A som kan hjälpa till att förbättra hudens struktur och minska storleken på porer. Det stimulerar produktionen av kollagen, vilket kan göra huden mer elastisk och porerna mindre framträdande.
 • Fuktkrämer: Att hålla huden ordentligt återfuktad är viktigt för att minska synligheten av porer. Använd en lätt fuktkräm som inte täpper till porerna och som passar din hudtyp.
 • Solskyddskräm: UV-strålar från solen kan skada huden och orsaka att porerna blir större. Använd en solskyddskräm med minst SPF 30 och se till att skydda din hud från direkt solljus.

Innan du börjar använda någon ny kräm eller hudvårdsprodukt är det alltid bäst att konsultera en hudläkare eller hudvårdsspecialist för att få råd om vilka produkter som är mest lämpliga för din hudtyp och dina specifika behov.