Kemisk peeling

Hem / Kemisk peeling

Kemisk peeling är en behandling där en kemisk lösning appliceras på huden för att exfoliera och förnya hudcellerna. Lösningen kan anpassas efter hudtyp och mål med behandlingen, och kan behandla allt från fina linjer och rynkor till ojämn pigmentering och acneärr.

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är en hudbehandling som används för att avlägsna yttre lager av huden för att förbättra dess utseende och textur. En kemisk lösning appliceras på huden, vilket orsakar att det övre hudlagret skalar av och avslöjar en fräschare, ungdomligare hud. Kemisk peeling kan användas för att behandla olika hudtillstånd, inklusive acne, åldrande och solskador.

Hur går behandlingen till?

Kemisk peeling är en kosmetisk procedur som används för att exfoliera och förnya huden. Under behandlingen appliceras en kemisk lösning på huden som avlägsnar de döda hudcellerna på ytan. Därefter exponeras den nya hudvävnaden, vilket kan leda till en förbättring av hudens struktur, lyster och textur. Kemisk peeling kan anpassas efter individuella behov och utföras på olika områden på kroppen.

Vad kostar det?

Priset för en kemisk peeling kan variera beroende på faktorer som behandlingens omfattning, hudtyp och geografiskt läge. Generellt sett kan priset variera från några hundralappar upp till flera tusen kronor per session.

Var kan man göra kemisk peeling?

Kemisk peeling kan utföras på en skönhetssalong eller en medicinsk klinik som har en legitimerad hudläkare eller läkare med estetisk utbildning. Det är viktigt att välja en pålitlig klinik eller salong med erfarenhet av behandlingen för att minimera riskerna för biverkningar eller komplikationer.

Undersök dina alternativ

Det kan vara bra att undersöka olika alternativ och jämföra priser och kundrecensioner innan du väljer en behandlingsplats. Vi kan exempelvis tipsa om att göra en kemisk peeling i Stockholm hos Sveriges skönhetscenter. De har professionell personal som har lång erfarenhet av den här typen av behandlingar.

I Göteborg kan vi tipsa om Helens Beauty Center och om du bor i Malmö rekommenderar vi Syster Lyster Hudvård. Ett annat bra tips är att kolla efter erbjudanden på Let's Deal. Just nu har de exempelvis erbjudande på kemisk peeling med hyaluronsyra.

Förväntat resultat

Kemisk peeling kan ge ett märkbart resultat genom att förbättra hudens textur, minska fina linjer och rynkor, samt reducera ojämn pigmentering och akneärr. Behandlingen ökar också hudens produktion av kollagen och elastin, vilket kan ge en fastare och mjukare hud. Resultatet kan vara varaktigt om man följer upp behandlingen med lämplig eftervård och undviker överexponering för solen.

Eftervård och återhämtning

Efter en kemisk peeling-behandling är det viktigt att följa en noggrann eftervårdsrutin för att säkerställa ett optimalt resultat och undvika eventuella biverkningar. Det är viktigt att undvika direkt solljus och använda solskydd med hög SPF, undvika makeup och peelingprodukter i några dagar efter behandlingen, och hålla huden fuktad med en lämplig kräm. En mild rodnad och flagning kan uppstå efter behandlingen, men detta är normalt och kommer att avta inom några dagar.

Risker och biverkningar

Kemisk peeling är en effektiv behandling för att förbättra hudens utseende, men det finns också en del risker och biverkningar som kan uppstå. Dessa inkluderar rodnad, svullnad och fjällning i huden. Vissa personer kan även uppleva en stickande eller brännande känsla under behandlingen och det är viktigt att följa eftervårdsinstruktionerna noggrant för att undvika infektioner och missfärgningar i huden. Det är också viktigt att undvika solen och använda hög solskyddsfaktor efter behandlingen eftersom huden är extra känslig och sårbar för skador.

Fördelar med behandlingen

  • Förbättrad hudtextur och hudton: Peelingen kan ta bort döda hudceller och stimulera tillväxt av ny hud, vilket resulterar i en jämnare hudtextur och mer strålande hudton
  • Minskat utseende av fina linjer och rynkor: Genom att avlägsna det yttre lagret av huden kan peelingen minska synligheten av fina linjer och rynkor
  • Förbättra hudens elasticitet: Peelingbehandlingen kan bidra till att öka kollagenproduktionen i huden, vilket ger ökad elasticitet och fasthet i huden
  • Behandling av pigmentfläckar och solskador: Behandlingen kan användas för att minska synligheten av pigmentfläckar och solskador genom att ta bort det översta lagret av huden där dessa fläckar befinner sig

När bör man undvika kemisk peeling?

Undvik kemisk peeling om du är gravid, ammar, har aktiv solbränna, eller lider av hudsjukdomar som kan påverka behandlingen. En förhandskonsultation är viktig för att diskutera kontraindikationer och utvärdera lämpligheten för behandlingen. Nedan listar vi ytterligare situationer eller tillstånd då du bör undvika kemisk peeling:

  • Känslig hud: Om du har känslig hud, eftersom kemisk peeling kan orsaka hudirritation och obehag, särskilt om du använder produkter som kan irritera huden.
  • Mörkare hudton: De med mörkare hud bör undvika TCA-peeling, eftersom det kan leda till ojämn pigmentering, antingen genom hyperpigmentering eller hypopigmentering.
  • Aktiv herpes simplex i behandlingsområdet: Vid pågående herpes simplex i det område där behandlingen ska utföras.