Tips mot finnar

Hem / Finnar

Finnar är en typ av akne. Det är vanlig hudåkomma som orsakas av inflammation i talgkörtlarna. De kan förekomma i olika former, inklusive pormaskar, vita eller svarta prickar, papler, pustler och cystor. Finnar uppstår oftast under puberteten på grund av ökad hormonproduktion, men kan också bero på stress, dålig kosthållning, genetik och användning av felaktiga hudvårdsprodukter. De kan vara obehagliga och kan påverka självkänslan negativt, men det finns olika behandlingar och metoder för att minska inflammation och förbättra hudens hälsa. Läs mer om finnar och dess orsak på acnespecialisten.se.

Varför får man finnar?

Finnar uppstår när talgkörtlar producerar för mycket talg, vilket kan orsakas av hormonförändringar, stress, genetiska faktorer och vissa mediciner. När talget blandas med döda hudceller och bakterier kan det bilda en propp i porerna, vilket leder till inflammation och uppkomsten av finnar. Vissa livsstilsfaktorer, som dålig kosthållning och bristande hygien, kan också öka risken för denna hudåkomma.

Olika typer av finnar

Finnar kan vara av olika typer och kräver därför olika behandlingar. Det är viktigt att välja rätt behandling för att uppnå de bästa resultaten. Vanliga typer av finnar inkluderar pormaskar, vita och röda finnar samt cystor.

Så ska de behandlas

 • Pormaskar kan behandlas med exfoliering och användning av produkter som innehåller salicylsyra eller glykolsyra.
 • Vita och röda finnar kan behandlas med topikala krämer och geler som innehåller benzoylperoxid eller adapalen.
 • Cystor kan kräva läkarbehandling och kan behandlas med antibiotika eller Isotretinoin.

Vad betyder finnar på olika ställen?

På ryggen

Finnar på ryggen kan vara vanligt och orsakas av överskott av talg och döda hudceller som täpper till porerna. Ryggfinnar kan också uppstå på grund av friktion från kläder, svett och värme. Det är viktigt att rengöra ryggen regelbundet för att undvika att porerna täpps till.

På hakan

Finnar på hakan kan vara hormonellt relaterade och ses ofta hos kvinnor under menstruationscykeln. Hakan är också en plats där man ofta rör vid ansiktet vilket kan överföra bakterier. Att använda oljefria hudvårdsprodukter och undvika att röra vid ansiktet kan bidra till att minska risken för finnar på hakan.

På rumpan

Finnar på rumpan är vanliga och kan orsakas av att hårsäckarna täpps till av talg och döda hudceller. Friktion från kläder och svettning kan också vara en orsak till problemet. Att använda en mild rengöring och undvika trånga kläder som gnider mot huden kan bidra till att undvika finnar på rumpan.

I pannan

Finnar i pannan kan orsakas av överskott av talg, svett och smuts som täpper till porerna. Användning av oljebaserade hårvårdsprodukter kan också överföras till pannan och bidra till problemet. Att undvika att röra vid pannan och använda en mild rengöring kan bidra till att undvika finnar i pannan.

Hur får man bort finnar?

Hur man gör för att bli av med finnar beror på deras typ och allvarlighetsgrad.

 • Många finnar kan behandlas med enkel hudvård, inklusive regelbunden rengöring och användning av hudvårdsprodukter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid.
 • För svårare finnar kan en läkare eller hudläkare rekommendera receptbelagda mediciner som t.ex. antibiotika, retinoider, hormonella preventivmedel eller Roaccutan/Isotretinoin som är vanliga läkemedel mot acne. Läs mer på 1177.se. Du kan också få hjälp med behandling av finnar hos en hudterapeut. Till exempel Acnespecialisten är en expert med många års erfarenhet av den här typen av behandlingar. Ditt besök inleds alltid med en kostnadsfri konsultation där du får tips och råd anpassade efter din hudtyp och dina besvär. Därefter påbörjas en individuell behandlingsplan.
 • Det är också viktigt att undvika att klämma på finnar, eftersom det kan leda till inflammation och ärrbildning.
 • Om finnarna orsakas av underliggande hälsoproblem kan det också vara nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen.

5 tips för att förebygga

Att förebygga och behandla finnar hemma kan vara en effektiv och prisvärd lösning. Här är fem tips för att förebygga och behandla finnar hemma:

 • Rengör huden regelbundet: Tvätta ansiktet och huden på andra problemområden regelbundet för att avlägsna överflödigt fett och smuts som kan täppa till porerna.
 • Använd produkter med salicylsyra eller benzoylperoxid: Dessa ämnen hjälper till att rensa porerna och minska inflammation.
 • Undvik att röra vid ansiktet: Att röra vid ansiktet kan överföra bakterier från händerna till ansiktet och orsaka finnar.
 • Använd inte för mycket smink: För mycket smink kan täppa till porerna och orsaka finnar. Försök att använda så lite smink som möjligt och rengör huden noga innan du lägger på smink.
 • Ät en hälsosam kost: En hälsosam kost kan hjälpa till att förebygga finnar genom att minska inflammation och hålla huden frisk. Försök att undvika socker och processade livsmedel och ät istället en balanserad kost som är rik på grönsaker, frukt, protein och hälsosamma fetter.